Müzik caiz mi - İslamda müzik günah mı - Müslümanlar konsere gidebilir mi

Suudi Arabistan’da önüne gelen din adamının fetva vermesi otoriteleri kızdırdı. Arapların son tartıştığı iki dini görüş şöyle: “İslam’da müzik caiz midir”, “Öğle ile ikindi namazı birleştirilsin mi?”

30 Haziran 2010
BİR din adamının na-mahrem yasağını bertaraf etmek için kadınların, erkekleri emzirmesi yolundaki fetvasının ardından Suudi Arabistan’da fetva savaşları alevlendi. Mekke’deki Büyük Cami’nin imamı Adil el-Kalbani geçen hafta, İslami metin ve hadislerde, müziğin haram olduğuna dair bir bulguya rastlamadığını açıkladı. Suudi Arabistan’da halk müziği dışında, konser düzenlemek yasak. Hatta muhafazakar çevreler, müziği evlerine bile sokmuyor. Oysa Büyük Cami’nin ilk siyahi imamı olan ve bariton sesiyle bilinen el-Kalbani, “İslam’da şarkı söylemenin ve müziğin haram olduğuna dair kati bir metin yoktur” iddiasında.

Erotik şarkılar hariç
S.Arabistan’da dini yorumlarıyla tartışma yaratan bir diğer din adamı ise Şeyh Abdulmuhsin el-Obeikan. Geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme getirdiği emzirme görüşüyle hem kadın hakları savunucularını hem de din adamlarının tepkisini çekti. Suudi Kralı Abdullah’ın danışmanlarından olan Obeikan, Arabistan sıcağında öğle ve ikindi namazlarının birleştirilmesini öneriyor.
Din adamlarının bu görüşlerinin internette ve medyada tartışmaya neden olmasının ardından ülkenin önde gelen İslam otoritelerinden Şeyh Abdülrahman el-Sudais, Mekke’deki Büyük Cami’deki cuma namazında, bu tür fetvalar veren din adamlarını, bozuk mallarını satmayan çalışan tezgahtarlara benzetti. Ülkenin Başmüftüsü Şeyh Abdüzaziz el-Şeyh, “Kuran’da desteği olmayan anormal fetvalar verenlerin durdurulması gerekir” dedi. Fetva kaosunun ardından Kalbani, tartışmaya hazır olduğunu belirterek, “Ben ahlaklı yaşamı destekleyen temiz sözlerle yazılmış şarkıları kastediyorum. Kesinlikle Nancy Ajram ya da Hayfa Vehbe’den ya da diğer edepsiz şarkılardan bahsetmiyorum. Ama Nancy Ajram da olumlu mesaj ihtiva eden şarkı söylerse, o da benim fetvama dahil olur” dedi. Kaynak: Hurriyetim.com.tr

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hicaz Demir Yolu Haritası - Hicaz Demir Yolu Hattının Orjinal Arapça Haritası

Oman Nerede - Umman'ın Dünya Haritasındaki Yeri

Bunlara Da Bak

Dubai Nerede - Dubai Nerde - Dubai Haritada Yeri

Katar Nerede - Katar Nerde - Katar Neresi - Katar'ın Dünya Haritasındaki Yeri

Yemen Nerede - Yemen Nerde - Yemen'in Dünya Haritasındaki Yeri Neresi

Kuveyt Nerede - Kuveyt Dünyanın Neresinde

Dubai İş İlanları - Dubai'de İş Bul - Dubai İşçi Arayanlar - Dubai Eleman Arayanlar - Dubai'de İş Bulmak İçin Siteler