Mısır ile Cezayir Birbirine Girdi - Mısır ile Cezayir'in Futbol Kavgası

2010 Dünya Kupası Afrika Elemeleri C Grubu’nda bugün Güney Afrika biletini alacak takımı belirleyecek, lider Cezayir’in takipçisi Mısır ile deplasmanda oynayacağı maç öncesi Kahire kaynıyor. İki ülke vatandaşları arasında bir haftadır yazılı ve görsel medya, twitter, facebook gibi internet ortamında yaşanan müthiş savaş önceki gün patlama noktasına ulaştı.

14 Kasim 2009

Yaralı çelişkisi
Kahire’ye inen Cezayir Milli Takımı’nı taşıyan otobüs havaalanından kalacağı otele giderken yolda Mısırlı taraftarların taşlı saldırısına uğradı. Cezayirli yetkililer 5 futbolcularının yaralandığını belirtti. Bu futbolculardan sadece Khaled Lemmuchia ve Rafiq Hallish’in isimleri açıklandı. Buna karşın Mısır Polisi, bir tek futbolcunun bile yaralanmadığını duyurdu.

Medya da “Her Cezayirli’ye bir gül verelim” çağrısı yapsa da olayların önüne geçilemedi.

Cezayir’e beraberlik yetiyor, Mısır’a 3 fark gerekiyor

Afrika Kıtası C Grubu elemelerinde Cezayir, 3 puan farkla lider. Cezayir bugünkü maçı kazanır veya rakibiyle berabere kalırsa uzun yıllar sonra Dünya Kupası finallerine katılma hakkını elde edecek. Mısır’ın finallerin biletini alabilmesi için 3 farklı kazanması gerekiyor. Mısır’ın iki farklı galibiyetinde tarafsız saha Sudan’da tekrar maçı oynanacak.


Cezayirliler video klip çekti
Misir Milli Takımını ve geçmişini hedef alan “Dinleyin beni firavunlar, sizler lanetlisiniz” sözlerinin yer aldığı bir Cezayir video klibi internette binlerce kişiye gönderildi. Klipte İsrail’in 1967’deki 6 Gün Savaşı’ndaki üstünlüğü de dile getirilerek, “İsrail 1967’de sizi 6 günde yendi. Biz Filistin’i Yahudilere satmadık” denilirken, Kahire’nin müslüman lideri Şeyh Mohammed Tantawi’nin İsrail lideri Şimon Peres ile el sıkışırken görüntülerine yer veriliyor.

Mısırlılar şarkıyla cevap verdi
Misirli taraftarlar da Cezayirliler’e “Sizin sözleriniz önemsiz ve bizi etkilemez. Benimle Fransızca konuş, Arapçan berbat” sözlerini içeren şarkı ile yanıt verdi. Mısırlılar, Mısır’lı öğretmenlerle koloni döneminin etkilerini yaşayan ve bir çok yabancı kelime ile değişen halkının Arapçasını düzeltmeye çalışan Cezayir’le dalga geçiyor. “Fransa’nın kölesiyken sizi özgürlüğe biz kavuşturduk” şarkısıyla da Mısır Cumhurbaşkanı Gamal Abdel Nasser’in Cezayir’in bağımsızlık hareketlerine verdiği destek gündeme getirildi.

Kaynak: Hurriyet.com.tr

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hicaz Demir Yolu Haritası - Hicaz Demir Yolu Hattının Orjinal Arapça Haritası

Müzik caiz mi - İslamda müzik günah mı - Müslümanlar konsere gidebilir mi

Bunlara Da Bak

Dubai Nerede - Dubai Nerde - Dubai Haritada Yeri

Katar Nerede - Katar Nerde - Katar Neresi - Katar'ın Dünya Haritasındaki Yeri

Yemen Nerede - Yemen Nerde - Yemen'in Dünya Haritasındaki Yeri Neresi

Kuveyt Nerede - Kuveyt Dünyanın Neresinde

Dubai İş İlanları - Dubai'de İş Bul - Dubai İşçi Arayanlar - Dubai Eleman Arayanlar - Dubai'de İş Bulmak İçin Siteler