Mekke Kola - Alternatif Kola - Mekke Kola hakkında bilgiler - Müslüman kolası - İslami içecekler - Arap meşrubatları

Batılı kola markalarına alternatif olarak 2003'te üretimine başlanan Mekke Kola'nın satışlarının savaş zamanlarında en yüksek seviyeye çıktığı bildirildi.
Dubai'de basılan Haliç Times gazetesinin haberine göre, Mekke Kola'nın kurucusu Tevfik Matluti, 'işlerin iyi gittiğini' söylemekten çekiniyor. Çünkü bu, bir yerde savaş çıktığı manasına geliyor.

Tunus asıllı radyo gazetecisi ve işadamı Matluti, Irak savaşı sırasında Amerikan karşıtı hislere tercüman ve bölgede iyi iş yapan Amerikalı büyük kola firmalarına alternatif olması için 2002'de Mekke Kola'yı (Mecca Cola) kurmuş ve daha sonra ilk olarak Fransa'da piyasaya sürmüştü.

İşadamına göre Mekke Kola, Avrupa, Pakistan ve Malezya'da yerleşik marka haline geldi. Şirket halen Birleşik Arap Emirlikleri makamları ile Dubai Endüstriyel Şehri'nde tesis kurmak için görüşmelere devam ediyor. Matluti, "orjinal fikrin Amerikan şirket emperyalizmini boykot etmek isteyenlere kola içmeyi bırakmadan bir alternatif sunmak olduğunu" söyledi.

Matluti ayrıca ürününün tat olarak hiçbir eksiğinin olmadığını ve paranın hiçbir kısmının Amerikalı şirketlere gitmediğini vurguladı. Matluti, "Satışlarımızla insanların o anda ABD hakkında ne düşündüğü arasında bir bağ var. Nerede bir kriz olursa - mesela Gazze'nin işgali, Darfur'daki durum ya da Irak'taki savaş - satışlarımızda artış oluyor. Fakat işlerimizin iyi olması için bunların da meydana gelmesinden mutlu değiliz" diye düşüncelerini dile getirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Şarja emirliğinde Star Kola markası ile başka bir asitli içecek de üretiliyor. Star Kola'nın ülkede Coca Cola ve Pepsi'nin ardından kola satışlarında üçüncü olduğu belirtildi. Mekke Kola gibi birçok şirketin pazarlama stratejilerinden dolayı ABD'ye karşı tepkileri artırabileceği endişesiyle Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye gibi ülkelerde marka tescilinde zorluklar yaşandığı kaydedildi.

Suudi Arabistan'ın 'Mekke' ismini özel bir şirketin kullanmasına izin vermemesi üzerine, Mekke Kola'nın bu ülkede piyasadan çekildiği öğrenildi.

İçeceğin şu an neden Birleşik Arap Emirlikleri'nde satılmadığı ise yerel dağıtım şirketiyle olan anlaşmazlıklara bağlanıyor. Şirket yetkilileri, Mekke Kola'yı Emirlikler pazarına yeniden getireceklerini söylüyor. Şirket, kar'ının yüzde 20'sini hayır kurumlarına ve özellikle Filistinliler'e yardım amacıyla bağışladığını ifade ediyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hicaz Demir Yolu Haritası - Hicaz Demir Yolu Hattının Orjinal Arapça Haritası

Oman Nerede - Umman'ın Dünya Haritasındaki Yeri

Bunlara Da Bak

Dubai Nerede - Dubai Nerde - Dubai Haritada Yeri

Katar Nerede - Katar Nerde - Katar Neresi - Katar'ın Dünya Haritasındaki Yeri

Yemen Nerede - Yemen Nerde - Yemen'in Dünya Haritasındaki Yeri Neresi

Kuveyt Nerede - Kuveyt Dünyanın Neresinde

Dubai İş İlanları - Dubai'de İş Bul - Dubai İşçi Arayanlar - Dubai Eleman Arayanlar - Dubai'de İş Bulmak İçin Siteler