Suudi Arabistan ile Suriye tarihi bir olaya imza attı - Suudiler ile Suriyeliler Lübnan'da

Yıllardır Lübnan yüzünden gerginlik yaşayan Suudi Arabistan ile Suriye, bu ülkede Sünni-Şii çatışmasını önlemek üzere güçlerini birleştirdi. Suriye Devlet Başkanı Esad ile Suudi Kralı Abdullah, BM özel mahkemesi tarafından suçlanması beklenen Hizbullah’ı sakinleştirmek için dün Lübnan’daydı.

31 Temmuz 2010 0 - Hurriyet
Birlesmis Milletler’e bağlı uluslararası mahkeme, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’nin 2005’te uğradığı suikastla ilgili iddianameyi yakında açıklayacak. Lübnan’ın en büyük Şii partisi Hizbullah’ın, “Örgütümüz suçlanırsa ülkede iç savaş çıkar” uyarısı üzerine beklenmedik bir ittifak oluştu. Geçen yıla kadar yanyana gelmesi düşünülemeyecek Suriye ve Suudi Arabistan liderleri, Lübnan’da arabuluculuk için beraberce Beyrut’a gitti.

Son dönemde İsrail istihbaratına yakın sitelerde Suudi Arabistan’ın olası bir İran saldırısında İsrail’e hava sahasını kullanma izni verdiği öne sürülmüştü. Suriye Yönetimi ise İsrail tarafından İran’ın küçük ortağı olmak ve Tahran’ın Lübnan’daki uzantısı olarak görülen Hizbullah’ı silahlandırmakla suçlanıyordu.

Sekiz yıldır ilk ziyaret
Son olarak 2008 yılında Arap ülkelerinin arabuluculuğunda iç savaşın eşiğinden dönen Lübnan, yıllardır Suriye ve Suudi Arabistan’ın nüfuz mücadelesine sahne oluyor. Hariri, Suudi Arabistan’a yakın bir isim olarak tanınıyordu. Suikastın ardından Riyad, Suriye’yi suçlamış; iki ülke ilişkileri gerilmişti. Beşar Esad ve Kral Abdullah ancak geçen yıl ilişkileri tamir etmişti. Esad, bir zamanlar Şam’ın arka bahçesi olarak görülen, suikastın ardından tam 29 yıl sonra Suriye askerlerini çekmek zorunda kaldığı Lübnan’ı 2002’den beri ziyaret etmemişti. Abdullah da 2002’den beri Beyrut’a gitmemişti.
Liderlerin görüşmesinden sonra yapılan açıklamada, Lübnanlılar’ın bir arada olmasına vurgu yapıldı.

Muğniye’nin kuzeni sanık
Suikaste uğradığı 2005’te Hizbullah’ı dışlayan, Şam karşıtı geniş bir koalisyonun başbakanlığını yapan Refik Hariri’yi kimin öldürttüğüne dair son kararı, Lahey’deki BM özel mahkemesi verecek. Mahkemeyi “İsrail komplosu” diye niteleyen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, savcılığın bazı parti üyelerini suçlayacağını açıklamıştı. Basına dün sızan iddiaya göre BM özel mahkemesi, bir numaralı sanık olarak, Hizbullah’ın eski yetkililerinden İmad Muğniye’nin kuzeni ve kayınbiraderi olan Mustafa Bedreddin’i suçlayacak. Muğniye, 2008’de Şam’da düzenlenen bombalı suikastta ölmüştü. Bedreddin’in 1985’te Kuveyt emirine suikast düzenlemeye çalıştığı da iddia ediliyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hicaz Demir Yolu Haritası - Hicaz Demir Yolu Hattının Orjinal Arapça Haritası

Müzik caiz mi - İslamda müzik günah mı - Müslümanlar konsere gidebilir mi

Bunlara Da Bak

Dubai Nerede - Dubai Nerde - Dubai Haritada Yeri

Katar Nerede - Katar Nerde - Katar Neresi - Katar'ın Dünya Haritasındaki Yeri

Yemen Nerede - Yemen Nerde - Yemen'in Dünya Haritasındaki Yeri Neresi

Kuveyt Nerede - Kuveyt Dünyanın Neresinde

Dubai İş İlanları - Dubai'de İş Bul - Dubai İşçi Arayanlar - Dubai Eleman Arayanlar - Dubai'de İş Bulmak İçin Siteler