Mısır İzlenimleri 3 - İskenderiye

Sabah’ın  ilk saatlerinde, Kahire’den ayrılırken  cadde’lerin sessiz ve sakin  ve bir o kadar da, trafiğin olmaması işimize gelmişti. Kısa bir vakit’te  trafik başlamadan önca kendimizi, şehir’in dışında bulmuştuk yoksa trafikte bir hayli zahmet çekecektik. Zahmet dedim, Mısır’lılar da zaten trafiğe arabça olarak  “Zahma” diyorlar. “Zahmet”  ile “zahma “ bir nevi uyum içerisindeydi.

 İki saat sonra kiraladığım bir taksi ile  İskenderiye’deydim. İskenderiye Arapça olarak Al-Iskandariya, Mısır Arapçasında Iskindireyya. Mısır’ın Akdeniz kıyısında bulunan ikinci büyük şehridir. M.Ö.332 yılında Büyük İskender tarafından kurulmuştur ve adını kurucusundan almıştır.

Bu alıntı, Haber Vakti sitesinde Abdulvahap FİLİZ'in MISIRa Yolculuk (4) başlıklı yazısının sadece bir bolümüdür.

 Eski çağlarda dünyanın yedi harikasından biri olan feneri ve zamanının en büyüğü kütüphanesiyle tanınan İskenderiye, bugün Mısır’ın turizm açısından önemli  şehirlerinden biri durumundadır. Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethi(1517) sırasında Türk ordusunca ele geçirilerek Osmanlı Devleti’ne katılan kent, 1798’de Fransa’nın, 1807’de İngilizler’in işgaline uğradı. 1882’de kesin olarak İngiltere tarafından işgal edilerek fiilen Türk  yönetiminden  çıktı.

 Burasına  Mısır halkı  ayrıca, Alexsandria ‘da demektedirler İngilizce olarak..Yani sizin anlayacağınız iki ismi vardır burasının. İskenderiye bir nevi bizim İzmir kordon boyunu hatırlatmaktadır bana ne zaman buraya gelsem,  orası aklıma gelir. Neden mi? Çünkü,  şehrin kıyısı akdeniz’e komşu olduğu için, şehrin çevresinin  büyük kısmı neredeyse kıyıdan oluşmaktadır. Yazının  devamını okumak için Tıklayın

Bu blogdaki popüler yayınlar

Irak Dili - Irak'da Konuşulan Diller - Irak'ın Dili Nedir - Irak'daki Diller

Irak'ın Etnik Yapısı - Irak'daki Etnik Gruplar - Iraklıların Kökeni - Irak Halkları

Bunlara Da Bak

Dubai Nerede - Dubai Nerde - Dubai Haritada Yeri

Katar Nerede - Katar Nerde - Katar Neresi - Katar'ın Dünya Haritasındaki Yeri

Yemen Nerede - Yemen Nerde - Yemen'in Dünya Haritasındaki Yeri Neresi

Kuveyt Nerede - Kuveyt Dünyanın Neresinde

Dubai İş İlanları - Dubai'de İş Bul - Dubai İşçi Arayanlar - Dubai Eleman Arayanlar - Dubai'de İş Bulmak İçin Siteler